Γράφω με αφορμή την δεκαπεντάχρονη κοπέλα, η οποία, λίγες μέρες πριν, άφησε την τελευταία της πνοή λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Δυστυχώς δεν σπανίζουν παρόμοια περιστατικά.

Εμείς οι γονείς συχνά αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα, να ανακαλύψουν τον κόσμο μόνα τους, χωρίς προηγουμένως να τα έχουμε εξοπλίσει με την απαραίτητη ενημέρωση. Δεν τους μιλάμε για θέματα όπως το σεξ – τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, την έκτρωση, την προφύλαξη – ή τα ναρκωτικά – τόσο τα παράνομα όσο και τα νόμιμα, το τσιγάρο, δηλαδή, και το αλκοόλ – και για όλους εκείνους τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν κατά την είσοδό τους στην εφηβεία. Δεν το πράττουμε από άγνοια, από ντροπή, αλλά και γιατί συχνά πιστεύουμε πως «δεν θα συμβεί στα δικά μας παιδιά».

Και όμως. Όπως σε όλα τα άλλα θέματα της ζωής, έτσι και εδώ, το να κλείνουμε τα μάτια δεν θα μας σώσει από τον κίνδυνο. Αυτό που θα μας σώσει είναι η μέριμνα, η πρόληψη, η ενημέρωση. Ο έφηβος, βέβαια, τείνει να αδιαφορεί για τυχόν παραινέσεις μας, αλλά αν απευθυνθούμε σε εκείνον ως ώριμο άτομο που οφείλει να γνωρίζει κάποια πράγματα τα οποία ανήκουν στον κόσμο των ενηλίκων, πιθανόν να τα ακούσει και, αν μη τι άλλο, πιθανόν να τα χρησιμοποιήσει στη δύσκολη στιγμή.

Όσον αφορά στο αλκοόλ, νομίζω πως οι παρακάτω συμβουλές θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες:

• Το αλκοόλ είναι ναρκωτικό. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η νομιμοποίησή του δεν αναιρεί την επίδρασή του. Μία μονάδα (unit) αλκοόλ περιέχει περίπου 10gr αλκοόλης. Στα 100-150gr αλκοόλης επέρχεται ο θάνατος από αναπνευστική ανεπάρκεια. Προηγούνται στάδια σοβαρής τοξικότητας και κώμα.

• Μία μονάδα αλκοόλ είναι ένα μικρό ποτήρι κρασί, μισό ποτήρι (pint) μπύρα, και μία μεζούρα ουίσκι, βότκα κ.λ.π.

• Το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, εξασθένηση της μνήμης, άμβλυνση της αντίληψης, μείωση της οξύτητας της κρίσης, αστάθεια, ελάττωση των αναστολών και του αυτοελέγχου. Έχει παρόμοια επίδραση με τα αγχολυτικά και τα αναισθητικά.

• Η επίδρασή του στον οργανισμό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, το βάρος, η εμπειρία στη χρήση του, η προηγούμενη λήψη τροφής, η ταχύτητα της κατανάλωσης, το ποσοστό αλκοόλης του συγκεκριμένου ποτού (μπύρα: περίπου 5%, κρασί: περίπου 12%, ουίσκι: περίπου 40%).

• Δεν πίνουμε ποτέ με άδειο στομάχι.

• Δεν πίνουμε γρήγορα. Ο ρυθμός μεταβολισμού του αλκοόλ από τον οργανισμό είναι μία μονάδα ανά ώρα.

• Δεν πίνουμε σε μπαρ το οποίο δεν γνωρίζουμε επίφοβα ποτά όπως, για παράδειγμα, ουίσκι, βότκα, που μπορεί να είναι νοθευμένα («μπόμπες»). Προτιμάμε κρασί ή μπύρα.

• Δεν αναμιγνύουμε διαφορετικά ποτά.

• Φροντίζουμε ταυτόχρονα να πίνουμε αρκετό νερό, το οποίο βοηθάει στην αραίωση της αλκοόλης στον οργανισμό – νερό, όχι κόκα-κόλα ούτε καφέ.

• Αν δεν γνωρίζουμε καλά την παρέα μας, δεν αφήνουμε το ποτό μας χωρίς την επίβλεψή μας στο τραπέζι ή στην μπάρα.

• Αν νιώσουμε άσχημα, σταματάμε αμέσως να πίνουμε.

• Δεν μπαίνουμε στο αυτοκίνητου οδηγού που έχει πιει. Προτιμούμε να καλέσουμε ταξί ή ακόμα καλύτερα κάποιο φιλικό ή συγγενικό μας πρόσωπο.

• Τέλος, δεν ξεχνάμε ότι το αλκοόλ μπορεί να μας σπρώξει σε πράξεις για τις οποίες ενδεχομένως αργότερα να μετανιώσουμε. Μπορεί να πληγωθούμε, να πληγώσουμε, να βάλουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Επίσης η όχι σπάνια «αμνησία» της επόμενης μέρα είναι πραγματικά ένα πολύ δραματικό συναίσθημα.