«Υπόθεση Τζέικομπ», του William Landay. Όχι τυχαία αποκαλούμενο το δικαστικό θρίλερ της χρονιάς.

Σε ένα προάστιο της Βοστόνης, ένα δεκατετράχρονος έφηβος βρίσκεται δολοφονημένος από μαχαίρι στο άλσος δίπλα στο προαύλιο του σχολείου. Ο βοηθός εισαγγελέα, Άντριου Μπάρμπερ, αναλαμβάνει την υπόθεση παρά τα αντικρουόμενα συμφέροντα: το θύμα ήταν συμμαθητής του γιού του. Ωστόσο, γρήγορα αναγκάζεται να αποσυρθεί. Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια ενοχοποιούν όχι άλλον παρά τον ίδιο του το γιο. Τον Τζέικομπ.

Ο πατέρας είναι πεπεισμένος πως ο γιος του είναι αθώος. Είναι όμως; Παραδόξως, ο πρώτος που κατηγορεί ευθέως τον Τζέικομπ είναι ο καλύτερος του φίλος. Και μάλιστα μέσω του Facebook. Καθώς τα στοιχεία που ενοχοποιούν το αγόρι διαδέχονται το ένα το άλλο, ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται πώς καταφέρνει ο πατέρας να διατηρεί την πίστη του στην αθωότητα του παιδιού του. Πραγματικά τη διατηρεί; Ή απλώς κλείνει τα μάτια γιατί δεν αντέχει την αλήθεια; Τελικά πόσο γνωρίζουμε τα παιδιά μας; Πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να τους έχουμε; Πόσο πρέπει να τα ελέγχουμε; Είναι καλύτερο να τους παρέχουμε εμπιστοσύνη ή προστασία; Υπάρχει αυτό που αποκαλούν «εγκληματικό γονίδιο»; Υπάρχει γενετική προδιάθεση στη βία;

Καθώς ο Άντριου έρχεται αντιμέτωπος με αυτό το ερώτημα από την ψυχίατρο που βλέπει τον Τζέικομπ, αποφασίζει, ύστερα από μια ολόκληρη ζωή που τον είχε διαγράψει, να έρθει σε επαφή με το δικό του πατέρα, ισόβια κλεισμένο στη φυλακή. Η σχέση πατέρα-γιου περιγράφεται  διαμέσου τριών γενεών. Το ίδιο περιγράφεται και η σχέση του ανδρόγυνου, σχέση δυνατή που όμως αναπόφευκτα καταρρέει μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια δυνατού έρωτα, μες στην τρικυμία όπου οι υποψίες εναντίον του γιου τους τους υποβάλλουν.

Ο William Landay, δικηγόρος ο ίδιος, γνωρίζει πολύ καλά τις αίθουσες των δικαστηρίων. Δεν πρόκειται ωστόσο μονάχα για ένα δικαστικό θρίλερ. Πρόκειται και για μία βαθιά και διεισδυτική ματιά στην καρδιά της οικογένειας. Της κάθε οικογένειας.

Εσείς μέχρι που θα φτάνατε για να υπερασπιστείτε την οικογένειά σας; Ένα ερώτημα που κατατρώει τον αναγνώστη σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Ύστερα από πολλές ανατροπές, το τέλος έρχεται αναπάντεχο, σκληρό, σπαρακτικό. Και δεν μπορείς να σταματήσεις να αναρωτιέσαι: τι θα είχα κάνει στη θέση τους;